Grenzenloos
Reizen & Emigreren
VanDorp Educatief
NT2 & Inburgering
Village
Fictie & Non-Fictie


  Home > Grenzenloos > Zweedse buren

Zweedse buren
Dromen over een zelfvoorzienend bestaan

Lineke Breukel


   

ISBN: 9789461850652 / 9789461851581 (eBook)


De behoefte aan een vrijer bestaan waarbij zelfvoorzienendheid een belangrijke rol speelt, zorgt ervoor dat Lineke Breukel met haar gezin in 2012 naar Zweden vertrekt waar zij in het hoogland van Småland een huisje in een bosgebied betrekken.

Dit heerlijk te lezen emigratieverhaal wordt doorspekt met vrolijke anekdotes over de belevenissen van dit Nederlandse gezin dat probeert om een zelfvoorzienend bestaan op te bouwen midden tussen de Smålandse boeren.

Een must-read voor Zweden-fans!

Stukje uit het boek:

Inmiddels hebben we een mate van onafhankelijkheid bereikt die voor ons in Nederland niet mogelijk was. We hebben bijvoorbeeld het streven om uiteindelijk al onze eigen energie op te wekken. Omdat we geen miljonairs zijn, zullen we dat moeten bereiken met hard werken en inventiviteit, maar dat is het leukste deel van ons avontuur.
We werken fanatiek aan allerlei projecten zoals het aansluiten van tweedehands aangeschafte regentonnen aan ons toilet om het doorspoelen met drinkwater te beperken en het bouwen van een windmolen van allerlei recyclemateriaal. Niet alles gaat altijd vlekkeloos. Windmolen nummer één bijvoorbeeld (gemaakt van twee halve regentonnen) draaide prachtig totdat we er een dynamo op aansloten. Windmolen nummer twee (gemaakt van oude stukken regengoot) werkte zelfs met dynamo prima totdat een windvlaag hem van het dak joeg en nummer drie (een uit hout geveilde propeller) bleef in een waslijn steken en verdween daardoor helaas niet repareerbaar ook de prullenbak in. Wordt vervolgd zullen we maar zeggen, want we houden niet op. Het is gewoon te leuk om weer opnieuw te beginnen met ontwerpen en knutselen, grote kinderen die we zijn.


Copyright © 2022 - VanDorp Uitgevers